Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

To Αρχείο των Ελλήνων Ζωγράφων μετά την Άλωση στο αποθετήριο Πανδέκτης

22/04/2013

Το Αρχείο των Ελλήνων Ζωγράφων μετά την Άλωση βρίσκεται στο αποθετήριο Πανδέκτης και περιλαμβάνει μια εξαντλητική καταγραφή των επώνυμων ζωγράφων του νέου ελληνισμού από το 1450 έως το 1830, τα βιογραφικά τους στοιχεία και πλήρη κατάλογο των έργων τους. Στο αρχείο περιλαμβάνονται 4.800 εγγραφές και 1.600 φωτογραφίες από φορητές εικόνες και τοιχογραφίες. Από τα έργα της συλλογής, οι φορητές εικόνες είναι σήμερα διασκορπισμένες σε μουσεία, ναούς και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, ενώ τα τοιχογραφημένα μνημεία βρίσκονται σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Οι επισκέπτες όμως του αρχείου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τεκμηριωμένη πληροφορία για τα έργα τέχνης αυτά καθώς και στις φωτογραφίες τους, πραγματοποιώντας αναζήτηση με βάση το όνομα του ζωγράφου ή πλοήγηση στις φωτογραφίες. Αγιογραφίες και τοιχογραφίες του Αγίου Πέτρου, του Προδρόμου Ιωάννη, τη σταύρωση του Χριστού, τον βίο των Αγίων είναι μερικά από τα πιο κοινά θέματα που μπορεί να βρει κανείς στην συλλογή. Το αρχείο αναδεικνύει αναμφισβήτητα τη βυζαντινή ζωγραφική και τη θρησκευτική τέχνη της εποχής μετά την Άλωση και για την περίοδο 1450-1830.

Τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού ανήκουν στο Τμήμα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθώς το Αρχείο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο επιστημονικού προγράμματος του Τμήματος Νεοελληνικών Ερευνών (ΚΝΕ) για τη μελέτη της θρησκευτικής ζωγραφικής ως σημαντικής παραμέτρου για τη συγκρότηση της ταυτότητας του νέου ελληνισμού.

Την ιδέα της δημιουργίας αυτού του Αρχείου εμπνεύσθηκε ο ακαδημαϊκός και βυζαντινολόγος Μανόλης Χατζηδάκης και η υλοποίησή του στο ΚΝΕ άρχισε το 1984 με την επιστημονική συνεργασία της αρχαιολόγου Ευγενίας Δρακοπούλου, η οποία έχει σήμερα την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι στο αποθετήριο Πανδέκτης που αναπτύσσεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, μπορεί κανείς να ανακαλύψει μια ποικιλία από ψηφιακές πολιτιστικές συλλογές που έχουν αναπτυχθεί από τα Ινστιτούτα του ΕΙΕ και είναι ελευθερά προσβάσιμες απο όλους τους χρήστες του διαδικτύου.