Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

Βιβλία και μονογραφίες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών τώρα online στο ΕΚΤ ePublishing

26/02/2013

Ανάμεσα στα βιβλία που μπορεί κανείς να ανακαλύψει και να διαβάσει online στο νέο περιβάλλον του ΕΚΤ ePublishing,  μια πλούσια συλλογή από μονογραφίες και βιβλία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ), διατίθεται ανοικτά.

Πρόκειται για σειρά από μονογραφίες θαλάσσιων επιστημών που πραγματεύονται ζητήματα σχετικά με τη θαλάσσια βιολογία, τις επιστήμες περιβάλλοντος, τους υδάτινους πόρους,  την υδρολογία, φυσική γεωγραφία κ.α. Οι αναγνώστες θα διαβάσουν για τη βιοποικιλότητα στις ελληνικές θάλασσες ("Τα κητώδη των ελληνικών θαλασσών"), τη σημασία του νερού στη φύση για την ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος, την ελληνική αλιεία, κοινωνικό οικονομικές μελέτες σχετικά με τη διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος κ.α.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), ερευνητικός φορέας με σκοπό τη διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, εκδίδει από το 2013 με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, εκτός από μονογραφίες και ειδικές δημοσιεύσεις, το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Mediterranean Marine Science (MMS). Τα βιβλία και οι μονογραφίες αλλά και πλήθος από άρθρα του επιστημονικού περιοδικού Mediterranean Marine Science που διατίθενται μέσα από το ΕΚΤ ePublishing, είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας του φορέα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης το οποίο παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων σε όλα τα στάδια της εκδοτικής διαδικασίας.

Αντλώντας από την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία του ΕΚΤ στις ηλεκτρονικές υποδομές, οι υπηρεσίες στο ePublishing θέτουν ως στόχο τη μετάβαση έγκριτων επιστημονικών εκδόσεων σε δικτυακό περιβάλλον λειτουργίας, την οργάνωση της εκδοτικής διαδικασίας και την παρουσίαση των εκδόσεων σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και τάσεις. Η διασφάλιση της ανοικτής πρόσβασης στην επιστημονική παραγωγή της χώρας αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις παραδοσιακές μορφές εκδοτικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη μετάβαση σε νέες μορφές έκδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Αποτελεί επίσης μία σημαντική ευκαιρία για την προώθηση, σε διεθνές επίπεδο, της επιστημονικής παραγωγής της χώρας.

Εκτός απο τις σημαντικές μονογραφίες του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, στο διαδικτυακό περιβάλλον του ΕΚΤ ePublishing οι αναγνώστες θα βρούν περισσότερα από 1770 άρθρα και πλήθος από ανοικτά ηλεκτρονικά βιβλία και πρακτικά συνεδρίων απο 48 επιστημονικά πεδία, περιεχόμενο που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις -καθώς το δίκτυο συνεργασιών του φορέα με έγκριτους επιστημονικούς εκδότες επεκτείνεται.