Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

Ψηφιακές εφαρμογές στον πολιτισμό: Η Αθηνά, θεά της Ακρόπολης μάς καλωσορίζει στο παιχνίδι της

01/11/2012

Μια εντυπωσιακή διαδραστική εφαρμογή στον χώρο του πολιτισμού ξεχωρίζει ανάμεσα στις συλλογές του ΕΠΣΕΤ (Εθνικό Πληροφοριακό Σϋστημα Έρευνας και Τεχνολογίας). Η εκπαιδευτική εφαρμογή  "Αθηνά, η Θεά της Ακρόπολης'" ανοίγει τις εικονικές πόρτες του μουσείου της Ακρόπολης και προσφέρει στους επισκέπτες της μια ξεχωριστή  εμπειρία στον κόσμο του μουσείου.

Η θεά Αθηνά καλωσορίζει τους διαδικτυακούς επισκέπτες στο παιχνίδι της και τους καλεί να ανακαλύψουν τα 15 αγάλματα της θεάς που φιλοξενούνται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθήσουν το φώς για να περιηγηθούν στους διαδρόμους του Μουσείου της Ακρόπολης και να περιεργαστούν τα πολύτιμα εκθέματα που απεικονίζουν τη θεά Αθηνά, όπως αναθήματα, απεικονίσματα πιστών, αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία. Κάποια από αυτά απηχούν τα ιερά λατρευτικά αγάλματα που βρίσκονται μέσα στους ναούς και από τα οποία δεν σώζεται σήμερα τίποτα. Στις εικονικές αίθουσες του Μουσείου θα ανακαλύψουν και ορισμένα από τα πιο σημαντικά γλυπτά της Ακρόπολης με θέματα που πηγάζουν από τους μύθους που περιβάλλουν τη θεά.

Η εικονική περιήγηση πραγματοποιείται στα 2 επίπεδα του Μουσείου (αρχαϊκή εποχή, αίθουσα Παρθενώνα) και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη όχι μόνο να μεγενθύνει και να περιστρέψει το γλυπτό αλλά και να διαβάσει σχετικά με τον μύθο και την ιστορία που το περιβάλλει. 

Παλλάδιο,  Υψος 99,3 εκατ.:"Μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου οι Αργείοι πήραν το Παλλάδιο από το ναό της Αθηνάς στην Τροία. Όμως κατά τη μεταφορά του ο αθηναίος βασιλιάς Δημοφών το έκλεψε και το έφερε στην Αθήνα. Δεν τοποθετήθηκε ωστόσο στην Ακρόπολη, αλλά στο χώρο κοντά στο Ολυμπείο, όπου εκδικάζονταν υποθέσεις ανθρωποκτονιών εξ αμελείας και που ονομάστηκε από τότε Παλλάδιο. Το Παλλάδιο και οι σχετικοί με αυτό μύθοι απεικονίζονται στις βόρειες και νότιες μετώπες του Παρθενώνα."

Τα εντυπωσιακά γραφικά συνοδεύονται απο ήχο και η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα. Δημιουργήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και λειτουργεί στα πληροφοριακά συστήματα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας του με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.