Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη με υλικό και μελέτες για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση

05/10/2011

Το εκπαιδευτικό υλικό και οι μελέτες που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση" (ΕΠΕΑΕΚ Ι και ΙΙ) βρίσκονται πλέον συγκεντρωμένα σε μια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Με μία απλή αναζήτηση στον δικτυακό τόπο http://repository.edulll.gr, κάθε χρήστης μπορεί πλέον να βρει χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, να διαβάσει μελέτες και εκθέσεις, να ξεφυλλίσει βιβλία και εγχειρίδια, να δει βίντεο και παρουσιάσεις από ημερίδες και συνέδρια.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, η οποία αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), προσφέρει εύκολη πλοήγηση και απλή και σύνθετη αναζήτηση, ενώ ήδη από την αρχική σελίδα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει συγκεντρωμένα όλα τα θέματα εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης που περιλαμβάνει. Περιέχει σημαντικό υλικό που έχει παραχθεί από τις δράσεις των ΕΠΕΑΕΚ Ι και ΙΙ, ενώ εμπλουτίζεται καθημερινά με νέο περιεχόμενο και βελτιώνεται ως προς τη λειτουργικότητά της. Παράλληλα, θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με το υλικό που παράγεται στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση".


Ειδικότερα, η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη παρέχει τη δυνατότητα απλής και σύνθετης αναζήτησης, καθώς και δυνατότητα πλοήγησης στα πεδία: Συγγραφέας/Δημιουργός, Φορέας Υλοποίησης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Θέματα, Λέξεις-Κλειδιά, Τύπος Περιεχομένου, Ημερομηνία, Τίτλος. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει διάφορους τύπους περιεχομένου, όπως: Εκπαιδευτικό υλικό, Μελέτες & Εκθέσεις, Βιβλία, Υλικό από Συνέδρια & Ημερίδες, Βίντεο, Aρθρα, Διδακτορικές Διατριβές, Εγχειρίδια & Φυλλάδια, Λεξικά, κ.λπ.

Το έργο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση" με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και από εθνικούς πόρους, με τη χρήση του Ανοικτού Λογισμικού DSpace. Συγκεκριμένα, το ΕΚΤ ανέλαβε και υλοποίησε το έργο της οργάνωσης, τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού υλικού της Ειδικής Yπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" (www.edulll.gr).

Για την ανάπτυξη της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης έχει εξασφαλιστεί η συμβατότητα με διεθνή πρότυπα τεκμηρίωσης, διάθεσης, διαλειτουργικότητας και μακροχρόνιας διατήρησης. Έχοντας την τεχνογνωσία αλλά και την απαραίτητη υποδομή, το ΕΚΤ είναι σε θέση να προχωρήσει στην υλοποίηση αντίστοιχων Ψηφιακών Βιβλιοθηκών για τα παραδοτέα και άλλων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει, με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη, πλούσιο περιεχόμενο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την προσχολική αγωγή, τη δια βίου μάθηση, την ειδική αγωγή και για ένα ευρύ σύνολο συναφών θεμάτων. Δίνεται έτσι, για πρώτη φορά, η δυνατότητα για την ευρύτερη πρακτική αξιοποίηση και προβολή του υλικού αυτού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, ερευνητές, αλλά και σε όλους τους πολίτες.