Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

Ξεκίνησε η «Ψηφιοποίηση & Καταλογογράφηση Επιστημονικού και Πολιτιστικού Περιεχομένου»

27/06/2014

Στην MODUS AE κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός του έργου «Ψηφιοποίηση και Καταλογογράφηση Επιστημονικού και Πολιτιστικού Περιεχομένου» με κωδικό EPSETKD0301, στο πλαίσιο της Πράξης «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας / Κοινωνικά Δίκτυα – Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες».

Το έργο, του οποίου η υλοποίηση ξεκίνησε τον Ιούνιο, έχει διάρκεια 12 μήνες, συνολικό συμβατικό τίμημα 237.526,53 ευρώ, θα ολοκληρωθεί στις 25.06.2015 και χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ).

Το αντικείμενο του έργου διακρίνεται σε τρία αυτοτελή τμήματα:

Α. Ψηφιοποίηση και Καταλογογράφηση της Συλλογής Περιοδικών Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Β. Ψηφιοποίηση και Καταλογογράφηση της Συλλογής Βιβλίων των εκδόσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Γ. Ψηφιοποίηση και Καταλογογράφηση μέρους του Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών που συλλέγει και διατηρεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Κατά την ψηφιοποίηση και ψηφιακή επεξεργασία ακολουθούνται ενδεδειγμένα διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές, καθώς η σωστή χρήση των προτύπων συμβάλλει κατά κύριο λόγο στην επίτευξη της διαλειτουργικότητας, της προσβασιμότητας, της διατήρησης και της ασφάλειας. Τα ψηφιακά έγγραφα που δημιουργούνται στο πλαίσιο του έργου αποτελούν ακριβή αντίτυπα των πρωτότυπων τεκμηρίων ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, το είδος χαρτιού ή το χρωματισμό τους.

Το έργο αποτελεί μέρος της Πράξης Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας & Τεχνολογίας/ Κοινωνικά Δίκτυα – Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες». Η Πράξη στοχεύει στην ενίσχυση της ποιότητας της έρευνας και της επικοινωνίας που διεξάγεται στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο και στην αξιοποίηση έγκριτου ψηφιακού περιεχομένου από ευρύτερες κατηγορίες χρηστών για την προώθηση της ερευνητικής δραστηριότητας, την αξιοποίησή της σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση.


MODUS AE

Η MODUS ΑΕ, www.modus.gr, από την ίδρυσή της το 1994, δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό, την παραγωγή και διάθεση προϊόντων πληροφορικής καθώς και την προσφορά υπηρεσιών και ολοκληρωμένων λύσεων υψηλής τεχνολογίας.

Με έμφαση τη δραστηριοποίηση στο χώρο της Διαχείρισης Γνώσης (Knowledge Management), προσφέρει σταθερά και αδιάλειπτα, αξιόπιστες και ανταγωνιστικές λύσεις προστιθέμενης αξίας.

Το ΕΚΤ

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) αποτελεί επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ως υποδομή εθνικής εμβέλειας, το ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση και διάχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφορίας, εντός και εκτός της χώρας. Παράλληλα, παρέχει πληροφόρηση για θέματα έρευνας και καινοτομίας, και υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.  
Με διαρκή παρουσία στην ελληνική επιστημονική κοινότητα από το 1980, το ΕΚΤ αξιοποιεί τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, σε συνδυασμό με σύγχρονες επιχειρησιακές μεθόδους, ώστε να αναπτύσσει καινοτόμες δράσεις, προσανατολισμένες στην ενίσχυση της ανοικτής πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς παραγωγής έγκριτου περιεχομένου, όπως βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, ερευνητικά κέντρα. 

Η Πράξη "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας/Κοινωνικά Δίκτυα – Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες" υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.