Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

To EKT υπογράφει συνεργασία με το ISTIC της Κίνας σε θέματα τεχνολογίας και επιστήμης

21/06/2012

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) και το Ινστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης της Κίνας (ISTIC) υπέγραψαν Πλαίσιο Συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης και την προώθηση της επιστήμης και τεχνολογίας σε κάθε χώρα. Το Πλαίσιο Συνεργασίας υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου 2012, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από τον Διευθυντή του ΕΚΤ, κ. Ευάγγελο Μπούμπουκα, και τον Γενικό Διευθυντή του ISTIC, Dr Defang HE.

Η συνεργασία των δύο φορέων επικεντρώνεται σε θέματα ψηφιακού περιεχομένου και δεδομένων, επιστημονικών εκδόσεων, ερευνητικών ηλεκτρονικών υποδομών, βιβλιομετρικών μετρήσεων, δεικτών ερευνητικής δραστηριότητας, ανοικτής πρόσβασης στη γνώση, πρακτικών αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Το Πλαίσιο Συνεργασίας προβλέπει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, την ανταλλαγή επιστημόνων μεταξύ των δύο φορέων, την από κοινού συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, καθώς και την προώθηση συνεργασιών σε άλλα πεδία που θα συμφωνηθούν και από τα δύο μέρη. Το Πλαίσιο Συνεργασίας θα παραμείνει σε ισχύ για περίοδο 5 ετών και θα μπορεί να ανανεώνεται μετά από αμοιβαία συμφωνία των δύο μερών.

Μετά την τελετή υπογραφής, ο Γενικός Διευθυντής του ISTIC, καθηγητής Defang HE, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια του Resource Sharing and Promotion Center του  ISTIC, καθηγήτρια Peng Jie, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΕΚΤ (Υπολογιστικό Κέντρο, Πληροφοριακά Συστήματα, Βιβλιοθήκη) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Defang HE εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία των δύο φορέων θα είναι επιτυχής και καρποφόρα. Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Μπούμπουκας επισήμανε ότι το ΕΚΤ θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει ιδέες, τεχνογνωσία και τεχνολογικές εφαρμογές με έναν από τους σημαντικότερους φορείς επιστημονικής πληροφόρησης διεθνώς. Όπως υπογράμμισαν και οι δύο, η συνεργασία αυτή προωθεί την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα του ΕΚΤ στο πλαίσιο των στρατηγικών συνεργασιών με αντίστοιχους φορείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η συνεργασία των δύο φορέων υπογραμμίζει τη διεθνή αναγνώριση και αποδοχή που έχουν: η επιστημονική πληροφόρηση & τεκμηρίωση στη χώρα μας, οι υποδομές και δράσεις ανοικτής πρόσβασης που αναπτύσσει το ΕΚΤ, αλλά και οι καινοτόμες υπηρεσίες για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας.

Επιπρόσθετα το ΕΚΤ στο πλαίσιο των δράσεων του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και μέλος του δικτύου Enterprise Europe Network, θα ενισχύσει τις ερευνητικές συνεργασίες ανάμεσα σε Έλληνες και Κινέζους ερευνητές, καθώς και τη σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με τη βιομηχανία.

Περισσότερες πληροφορίες, με φωτογραφίες από την εκδήλωση υπογραφής του Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΚΤ και ISTIC, διατίθενται στην ιστοσελίδα: http://www.ekt.gr/news/releases/120619.htm.