Κέντρο Τύπου
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

Ξεκίνησε η συνεργασία με τους πρώτους φορείς που θα λάβουν τις Υπηρεσίες SaaS του ΕΚΤ

21/07/2014
SaaS Services

Προχωρώντας δυναμικά στην υλοποίηση των νέων υπηρεσιών SaaS με το μοντέλο «Λογισμικό ως Υπηρεσία (Software as a Service – SaaS)», το ΕΚΤ έχει ήδη υπογράψει τα πρώτα πλαίσια συνεργασίας με φορείς, οι οποίοι θα λάβουν τις υπηρεσίες που αναπτύσσει για τη σταθερή απόθεση και διάθεση του περιεχομένου τους, αλλά και για τη διαχείριση του βιβλιοθηκονομικού τους περιεχομένου.

Πρόκειται, αφενός, για την Υπηρεσία Αποθετηρίου με το μοντέλο “Λογισμικό ως Υπηρεσία (Software as a Service - SaaS)” που επιτρέπει στον κάθε φορέα να δημιουργήσει το δικό του αποθετήριο, ημιαυτοματοποιημένα, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις από το προσωπικό του και, αφετέρου, για την Υπηρεσία OpenABEKT που εξασφαλίζει τη σύγχρονη διαχείριση, οργάνωση και διάθεση του περιεχομένου των Βιβλιοθηκών.

Οι υπηρεσίες αυτές, διακρίνονται από εκείνες που έχουν ξεκινήσει να διατίθενται στους πολιτιστικούς φορείς της χώρας οι οποίοι υλοποιούν έργα ψηφιοποίησης και διάθεσης περιεχομένου με πόρους από το Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ. Με αυτούς τους 65 φορείς έχουν υπογραφεί ξεχωριστά πλαίσια συνεργασίας, τα οποία αφορούν τις υπηρεσίες Ενιαίας Αναζήτησης και Ασφαλούς Διαφύλαξης του Ψηφιακού Περιεχομένου.

Οι φορείς με τους οποίους το ΕΚΤ συνεργάζεται ήδη για την ανάπτυξη των νέων Υπηρεσιών με το μοντέλο SaaS είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας  και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου είναι η τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου σε πανελλαδική κλίμακα και σε διεθνές επίπεδο. Βασίστηκε στη συνεργασία των μεγάλων τοπικών εμπορικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική κοινωνία από το 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα, η ΕΣΕΕ έχει στη δύναμή της 14 Ομοσπονδίες, 283 Εμπορικούς Συλλόγους και 5 Συνδέσμους Εμπορικών Αντιπροσώπων, καλύπτοντας το σύνολο της χώρας, ακόμη και σε μικρές κωμοπόλεις.

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» δημιουργήθηκε από το Σύλλογο «οι Φίλοι της Μουσικής για όλους τους Έλληνες». Σκοπός της είναι να προσφέρει  επιστημονική πληροφόρηση στο χώρο της μουσικής, στους επισκέπτες αλλά και στους χρήστες από απόσταση.

Σε συνεργασία με το ΕΚΤ θα υλοποιήσει το αποθετήριο για την "Ευτέρπη: Ελληνικά τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση - Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο", ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε μετά την απόκτηση του βραβείου Gibson που έλαβε η Μουσική Βιβλιοθήκη για τη βάση "ΜελΟδύσσεια: μια μουσική ιστορία για νέους" από την ISME (International Society for Music Education). Το πρόγραμμα "Ευτέρπη" πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), με στόχο τη δημιουργία ενός ψηφιακού ανθολογίου με ελληνικά τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση προς τα σχολεία.

Το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας είναι ένας εθνικός  φορέας που υλοποιεί δράσεις σχετικές με τη Διαπίστευση, τη Μετρολογία και τα Πρότυπα. Αποτελεί τον εθνικό οργανισμό διαπίστευσης, με αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, τη διαπίστευση φορέων πιστοποίησης προσώπων (επαγγελματιών). Απαρτίζεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (E.I.M.), τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛ.Ο.Τ.) και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EUROPEAN PUBLIC LAW ORGANIZATION=EPLO) είναι διεθνής οργανισμός με έδρα την Αθήνα που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αποτελεί συνέχεια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου που ιδρύθηκε το 1995. Σκοπός του είναι η δημιουργία και η διάδοση γνώσεων στο χώρο του Δημοσίου Δικαίου με την ευρύτερη έννοια του όρου, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων του εθνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου, του δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του περιβαλλοντικού δικαίου κ.ά. Επίσης η προώθηση παγκοσμίως των ευρωπαϊκών αξιών δια του Δημοσίου Δικαίου μέσα σε ένα πνεύμα διαλόγου των πολιτισμών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες υπηρεσίες SaaS του ΕΚΤ, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στη διεύθυνση saas@ekt.gr.

Οι νέες υπηρεσίες SaaS του ΕΚΤ υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δημόσιων Δεδομένων Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου» του Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Διευθύνσεις φορέων:

esee.gr