Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

MEDOANET: Συντονίζοντας τις πολιτικές Ανοικτής Πρόσβασης στη Μεσόγειο

27/01/2012
Medoanet

Ένα νέο ευρωπαϊκό έργο με στόχο τον συντονισμό και την προώθηση των πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση, στο επίπεδο των μεσογειακών χωρών αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Οι δράσεις του έργου MEDOANET (Mediterranean Open Access Network) θα διευκολύνουν τη διαμόρφωση επιτυχημένων πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση, από εθνικούς φορείς, ερευνητικά κέντρα και φορείς χρηματοδότησης της έρευνας.

Το έργο αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ως εγκατάστασης εθνικής χρήσης για τη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφορικών στον ελληνικό και διεθνή χώρο,  καθώς και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πολιτικής της Ανοικτής Πρόσβασης, την οποία το ΕΚΤ υιοθετεί και υποστηρίζει με ποικίλες αναπτυξιακές δράσεις. Η διάρκεια του έργου, στο οποίο συμμετέχουν φορείς από 9 ευρωπαϊκές χώρες, είναι 24 μήνες και η εναρκτήρια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΤ στις 27 Ιανουαρίου.

Οι δράσεις του Μedoanet,

Με στόχο να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας καθώς και την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των μεσογειακών χωρών, το MEDOANET θα ταυτοποιήσει και θα καταγράψει τις υπάρχουσες πολιτικές, στρατηγικές και δομές Ανοικτής Πρόσβασης σε έξι Μεσογειακές χώρες: την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία. Ο ρόλος του ΕΚΤ είναι να καθοδηγήσει και να συντονίσει στρατηγικές συνεργασίες στις έξι χώρες, συνεργασίες οι οποίες αποσκοπούν στην επιτυχημένη υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών ανοικτής πρόσβασης.

Έτσι, θα δημιουργηθούν οδηγίες για δημόσιους οργανισμούς που χρηματοδοτούν την έρευνα, για Εθνικά Συμβούλια Έρευνας, για διοικήσεις πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να διαμορφωθούν, άμεσα, πολιτικές Ανοικτής Πρόσβασης.

Ανάμεσα στις προγραμματισμένες δράσεις του έργου είναι: η δημιουργία ομάδων εργασίας σε εθνικό επίπεδο, ώστε να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές και πρωτοβουλίες και η διεξαγωγή σεμιναρίων με στόχο να διαμορφωθούν συντονισμένοι οδικοί χάρτες για την κάθε χώρα. Τα αποτελέσματα του έργου θα ανακοινωθούν σε ευρωπαϊκό συνέδριο που θα επισφραγίσει τις δράσεις του MEDOANET και θα τοποθετήσει τα δεδομένα αυτά στο ευρύτερο πλαίσιο των εξελίξεων για την Ανοικτή Πρόσβαση.

Το MEDOANET χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (Science in Society 2011/Coordination and Support Action) με 746.695 ευρώ. Η κοινοπραξία του έργου περιλαμβάνει εννέα εταίρους με σημαντική εμπειρία σε θέματα που αφορούν την Ανοικτή Πρόσβαση, καθώς και διεθνές προφίλ σχετικών δράσεων: το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που συντονίζει το έργο, το CASPUR (Consorzio Interuniversitario per le Applicazioni di Supercalcolo Per Università e Ricerca, Ιταλία), το CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique, Γαλλία), το FECYT (Fundacion Espagnola par la Ciencia y la Technologia, Ισπανία), το Πανεπιστήμιο του Minho (Πορτογαλία), το Πανεπιστήμιο Hacettepe (Τουρκία), το LIBER (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ερευνητικών Βιβλιοθηκών, Ολλανδία), το Πανεπιστήμιο του Nottingham (Ηνωμένο Βασίλειο), το ENCES (European Network For Copyright in Support of Education and Science, Γερμανία).