Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

Το σύστημα Ελέγχου Διαλειτουργικότητας του έργου SaaS του ΕΚΤ, στην υπηρεσία των συνεργαζόμενων φορέων

05/09/2014

Σε παραγωγική έκδοση τέθηκε το πληροφοριακό σύστημα ελέγχου διαλειτουργικότητας (validator) μεταδεδομένων και ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου των φορέων -  δικαιούχων των Προσκλήσεων 31 "Πολιτισμός" και 31.2 "Ψηφιακές Υπηρεσίες Ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτιστικού Ψηφιακού Αποθέματος" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση". Η υπηρεσία, η οποία ήδη παρέχεται στους πρώτους φορείς, πραγματοποιεί έλεγχο συμμόρφωσης των ψηφιακών μεταδεδομένων και του περιεχομένου με τις προδιαγραφές διαλειτουργικότητας, οι οποίες περιγράφονται στο κείμενο «Προδιαγραφές και Χαρακτηριστικά Διαλειτουργικότητας για Ανοικτό Ψηφιακό Περιεχόμενο». Αφορά, δε, πρωτίστως το ψηφιακό περιεχόμενο που παράγεται στο πλαίσιο των εγκεκριμένων πράξεων χρηματοδότησης των Προσκλήσεων 31 και 31.2 του Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση. Οι προδιαγραφές έχουν διατυπωθεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές αναφορικά με την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και την ανάδειξη του ψηφιακού περιεχομένου και των μεταδεδομένων.

Στο πλαίσιο παροχής της υπηρεσίας, πραγματοποιείται, με αυτοματοποιημένο τρόπο, ένα μεγάλο εύρος ελέγχων με διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας, όπως ενδεικτικά το κατά πόσο όλα τα υποχρεωτικά πεδία των μεταδεδομένων (τίτλος, άδεια διάθεσης του ψηφιακού αρχείου κοκ) είναι συμπληρωμένα (συντακτικός έλεγχος) ή το αν οι τιμές που περιλαμβάνονται σε ορισμένα πεδία ακολουθούν διεθνή πρότυπα και καθιερωμένα λεξιλόγια (σημασιολογικός έλεγχος). Ελέγχονται, επίσης, χαρακτηριστικά των ψηφιακών αρχείων, όπως σε τί ανάλυση και με τί μορφότυπους διατίθενται τα ψηφιακά αρχεία.

Η συμμόρφωση με τις προδιαγραφές διασφαλίζει την ποιότητα των ψηφιακών αντιγράφων και τη μακροχρόνια διάθεσή τους, την πληρότητα των εγγραφών, τη διάθεσή τους με όρους ανοικτότητας και τη διαλειτουργικότητά τους με αναγνωρισμένες διαδικτυακές πλατφόρμες διάθεσης έγκριτου ψηφιακού περιεχομένου, όπως η Europeana.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες πραγματοποιούν ελέγχους συμμόρφωσης σε επίπεδο μεταδεδομένων (π.χ. OpenAIRE, ARIADNE, κλπ), είναι ίσως η πρώτη φορά που μία υπηρεσία περιλαμβάνει τόσο συντακτικό όσο και εκτενή σημασιολογικό έλεγχο των μεταδεδομένων, καθώς και έλεγχο των ψηφιακών αρχείων. Επιπλέον, το σύστημα καταγράφει και παρουσιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων σε διαφορετικά επίπεδα λεπτομέρειας, ενώ υποστηρίζει κλιμάκωση για έλεγχο μεγάλων σε όγκο συνόλων δεδομένων.

Ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, στα πρώτα δείγματα εγγραφών και περιεχομένου των εξής φορέων: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΜΦΙΓ-ΕΚΒΥ) και ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στην παρούσα έκδοση της υπηρεσίας, ο έλεγχος πραγματοποιείται με τη χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων του συστήματος του validator από το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τα αποτελέσματα αποστέλλονται στους φορείς, με ενδεχόμενες αναλυτικές συστάσεις για τη βελτίωση των μεταδεδομένων και του περιεχομένου, εφόσον χρειάζονται. Στην επόμενη έκδοση της υπηρεσίας προβλέπεται να παρέχεται πρόσβαση στην ίδια την υπηρεσία προς τους φορείς, μέσω μίας εύχρηστης διαδικτυακής διεπαφής, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι οι φορείς να πραγματοποιούν τον έλεγχο των μεταδεδομένων και του περιεχομένου τους πριν την αποστολή τους στο ΕΚΤ.  

Η υπηρεσία ελέγχου υποστηρίζεται από έναν συσσωρευτή μεταδεδομένων που πραγματοποιεί συγκομιδή των μεταδεδομένων και αποθήκευσή τους σύμφωνα με το πρότυπο EDM, το πρότυπο μεταδεδομένων της Europeana, το οποίο είναι συμβατό με τον σημασιολογικό ιστό. 

Η υπηρεσία αναπτύσσεται και διατίθεται στο πλαίσιο του έργου «Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δημοσίων Δεδομένων Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου", το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" (ΕΣΠΑ 2007-2013). Στόχος του έργου είναι η παροχή ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, με τη μορφή λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS), σε συνδυασμό με σύγχρονες επιχειρησιακές μεθόδους, για την ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας φορέων που διαθέτουν έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο, καθώς και την ανάδειξη, διάχυση και επανάχρηση του περιεχομένου τους. Η υλοποίηση του έργου ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και χαρακτηριστικά διαλειτουργικότητας, όπως προκύπτουν από την εμπειρία του ΕΚΤ, από το διεθνές περιβάλλον και τα αντίστοιχα πρότυπα.