Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

H "Συλλογή Ταξιδιωτική Γραμματεία, 15ος-19ος αιώνας" στο αποθετήριο "Πανδέκτης"

10/09/2012

H Συλλογή "Ταξιδιωτική Γραμματεία, 15ος- 19ος αιώνας", φιλοξενείται στο αποθετήριο "Πανδέκτης" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και προσφέρει στους επισκέπτες της μια ξεχωριστή περιήγηση σε ιστορικό υλικό ταξιδιωτικής γραμματείας. 

Η συλλογή αναπτύσσεται από 1988 από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Τμήμα Νεοελληνικών Ερευνών και σήμερα αποτελεί μία σημαντική πηγή πληροφοριών για τους ιστορικούς, αρχαιολόγους και μελετητές της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, εθνογραφίας, δημογραφίας, ιστορικής γεωγραφίας κ.ά. Μέσα από την πλοήγηση στη συλλογή, μπορεί κανείς να ανακαλύψει ταξιδιωτικά έγγραφα και εικόνες που χρονολογούνται από τον 15ο και 19ο αιώνα και δημιουργήθηκαν από δυτικοευρωπαίους συγγραφείς για να περιγράψουν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες και να μας μεταφέρουν ζωηρές εικόνες από τις περιηγήσεις τους στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Ανάμεσα σε 2.500 έργα και 500 εικονογραφίες  που θα ανακαλύψει κανείς κατά την πλοήγηση είναι τα εξής: "Παλαιόπολις της Λήμνου (Αρχαία Ηφαίστεια)", "Σαμοθράκη, όψη του εσωτερικού του πύργου", "Kεφαλληνία και Iθάκη: Γεωγραφική τοπογραφία", "Εντυπώσεις και πληροφορίες δια τας Αθήνας του 1840". Τα κείμενα βρίσκονται σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες και συχνά συνοδεύονται από χάρτες. Τα δελτία που περιγράφουν το κάθε έγγραφο (βιβλίο ή άρθρο) περιέχουν βιβλιογραφικές πληροφορίες, στοιχεία που αφορούν τον ταξιδιώτη και το ταξίδι του αλλά και εικονογραφικό υλικό σε διάφορες μορφές (χαρακτικά που απεικονίζουν τοπία, αρχαιότητες, ανθρώπινους τύπους, προμετωπίδες βιβλίων, τοπογραφικά σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες και άλλα). Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι καθώς το ΕΙΕ δεν έχει τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση των εικόνων, οι χρήστες που επιθυμούν τις ψηφιοποιημένες εικόνες σε μεγαλύτερη ανάλυση, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον φορέα ή τον ιδιώτη που διαθέτει το πρωτότυπο.

Η δημιουργία της Βάσης δεδομένων που θα συγκέντρωνε, θα συστηματοποιούσε και θα επεξεργαζόταν το τεράστιο και πολλές φορές σπάνιο υλικό της ταξιδιωτικής γραμματείας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1987. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ερευνητές του INE καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες για εισαγωγή των δεδομένων τόσο από βιβλιοθήκες όσο και από ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (βλ. αναλυτικό ιστορικό στον "Πανδέκτη"). Μελλοντικά, η συλλογή θα εμπλουτιστεί με τη συστηματική αποδελτίωση άρθρων σε ταξιδιωτικά περιοδικά κυρίως του 19ου αιώνα.

 
 

 

Καραβάν Σεράι στον Κιουτσούκ Τσεκμετζέ (1809)

   Πανόραμα της Μεθώνης (1834)