To νέο Ψηφιακό Αποθετήριο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, στο Μουσείο Ακρόπολης. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν, επίσης, ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης της Υπηρεσίας, καθώς και οι εκδόσεις της ΥΣΜΑ του 2015.
Την εκδήλωση άνοιξε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, η οποία τόνισε τη σημασία θεμελίωσης καινοτόμων εργαλείων για τον πολιτισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Χαράλαμπος Μπούρας, πρόεδρος της ΕΣΜΑ, που υπογράμμισε τη συμβολή της ΕΣΜΑ στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης.
Η Διευθύντρια της ΥΣΜΑ Βασιλική Ελευθερίου, μίλησε για το αρχείο της ΥΣΜΑ το οποίο συστάθηκε ήδη από την ίδρυση της ΕΣΜΑ το 1975 για τη συγκέντρωση και διαχείριση των αναστηλωτικών τεκμηρίων. Το Αποθετήριο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης δημιουργήθηκε με στόχο την ψηφιακή οργάνωση και συστηματική διάθεση του αρχειακού υλικού από τα αναστηλωτικά έργα της Αθηναϊκής Ακρόπολης στο διαδίκτυο.
Αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία της ΥΣΜΑ με το ΕΚΤ και την επίτευξη του στόχου αυτής της συνεργασίας για τη διάθεση περιεχομένου μέσω ψηφιακών εφαρμογών και τη διαμόρφωση δομών που διαχέουν πολιτιστικό περιεχόμενο.
Σήμερα το αρχείο περιλαμβάνει όχι μόνον το σύνολο των τεκμηρίων (φωτογραφίες, σχέδια, ημερολόγια, μελέτες και αναφορές, κινηματογραφικό υλικό) που έχουν παραχθεί και συνεχίζουν να παράγονται στη διάρκεια των έργων, αλλά και υλικό προερχόμενο από άλλα αρχεία ή δωρεές τρίτων, που εικονογραφεί την τέχνη και την ιστορία των μνημείων της Ακρόπολης και ιδιαίτερα τις παλαιότερες επεμβάσεις σε αυτά.
Σε πρώτη φάση διατίθεται στο κοινό, υλικό τεκμηρίωσης (κείμενα μελετών, σχέδια, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό) των επεμβάσεων αποκατάστασης του Ερεχθείου της περιόδου 1979-1987, το οποίο θα εμπλουτίζεται συστηματικά με νέο υλικό παράλληλα με την ολοκλήρωση και την απόδοση των αναστηλωτικών έργων και στα άλλα μνημεία της Ακρόπολης.
Στη συνέχεια, η Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του ΕΚΤ, μίλησε για τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΚΤ ως υποδομή γνώσης για τον ελληνικό ψηφιακό πολιτισμό, ενώ παρουσίασε προηγούμενες δράσεις που αναπτύχθηκαν με τη συνεργασία του ΕΚΤ με την ΥΣΜΑ στα 16 χρόνια συνεργασίας των δύο φορέων, όπως το Αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου Ακρόπολης.
Υπογράμμισε τα χαρακτηριστικά, τις λειτουργικότητες και τις υπηρεσίες που προσφέρουν το Ψηφιακό Αποθετήριο της ΥΣΜΑ και ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης της, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΥΣΜΑ με το ΕΚΤ.
Η έκδοση του Αποθετηρίου, για τις ανάγκες ανάδειξης αυτού του πολύτιμου υλικού, υιοθέτησε λειτουργίες οι οποίες συνδυαστικά με την οπτικοποιημένη εξερεύνηση και ανακάλυψη περιεχομένου και τον εικαστικό σχεδιασμό, προσανατολίζονται στην προσέλκυση του επισκέπτη και στη διάχυση αυτού του πλούσιου περιεχόμενου στην ελληνική και διεθνή πολιτιστική κοινότητα, αλλά και στουςπολίτες, με εύκολο και φιλικό τρόπο, μέσω επιλεγμένων διόδων πρόσβασης και διεθνών πυλών αναζήτησης.
Ο αναβαθμισμένος και πλέον προτυποποιημένος Κατάλογος της Βιβλιοθήκης της ΥΣΜΑ εμπλουτίστηκε με δίγλωσσα μεταδεδομένα & διασυνδεδεμένα λεξιλόγια όλων των τύπων και διατίθεται ανοικτά σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου από τη νέα υπηρεσία του ΕΚΤ, το openABEKT.
Επίσης, η Ε. Σαχίνη τόνισε τα στρατηγικά αποτελέσματα της συνεργασίας με την ΥΣΜΑ σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, καθώς το αρχείο αποκτά δημόσια παρουσία και συμμόρφωση με εγχώριες και διεθνείς πολιτικές ανοικτότητας, διευρύνεται το κοινό της ΥΣΜΑ, ενώ το περιεχόμενο του αρχείου προτυποποιείται.
Η Ε. Σαχίνη επισήμανε ότι το ΕΚΤ απαντά σε καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολιτισμός, με λύσεις σύγχρονες, τεχνολογικά άρτιες και επιχειρησιακά βιώσιμες. Το περιεχόμενο της ΥΣΜΑ μαζί με το περιεχόμενο άλλων έγκριτων φορέων θα συσσωρεύεται και θα είναι αναζητήσιμο από πύλες αναζήτησης σαν το SearchCulture.Gr, το οποίο δημιούργησε το ΕΚΤ για συσσώρευση ανοικτού πιστοποιημένου περιεχομένου.
Αυτές οι πύλες τροφοδοτούν διεθνείς πλατφόρμες, όπως είναι η Europeana, ενισχύοντας την κυκλοφορία της γνώσης για τον ελληνικό πολιτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τέλος, η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης Φανή Μαλλούχου-Tufano παρουσίασε τις εκδόσεις που πραγματοποίησαν η ΥΣΜΑ και η ΕΣΜΑ, με πιστώσεις του "Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς" (ΕΣΠΑ) το 2015, με τις οποίες συνεχίζεται η παράδοση της συστηματικής έκδοσης του επιστημονικού έργου που πραγματοποιείται στα μνημεία της Ακρόπολης στο πλαίσιο των αναστηλωτικών έργων, την οποία ξεκίνησε η ΕΣΜΑ το 1976.
Πρόκειται για τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ της 6ης Διεθνούς Συνάντησης για την Αποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως-Αθήνα 2013, τις μελέτες αποκατάστασης του Παρθενώνα (τόμοι 8 και 9) και των Προπυλαίων (τόμος 3), και τα εκπαιδευτικού περιεχομένου έντυπα "Eκπαιδευτικές δράσεις για την Aκρόπολη", "Χάρτης Εξερεύνησης της Ακρόπολης για παιδιά" και "10 ερωτήσεις για την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης".
Το Αποθετήριο της ΥΣΜΑ διατίθεται ήδη, δημόσια, στη Διεύθυνση http://repository-ysma.ekt.gr, ενώ ο κατάλογος της βιβλιοθήκης διατίθεται στη διεύθυνση http://ysma.openabekt.gr
Τα βίντεο των ομιλιών και οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/el/events/program/19231.
Το Αποθετήριο και ο ηλεκτρονικός κατάλογος της ΥΣΜΑ έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Πράξης "Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δημόσιων Δεδομένων Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου", η οποία υλοποιήθηκε από το ΕΚΤ και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
|
|