Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

www.didaktorika.gr απο το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

26/10/2011
National-Archive-of-PhD-Thesis

Οι διδακτορικές διατριβές των Ελλήνων επιστημόνων, μια σημαντική πηγή γνώσης με πολύτιμο ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο, βρίσκονται, για πρώτη φορά, συγκεντρωμένες σε έναν κεντρικό δικτυακό τόπο (www.didaktorika.gr). Πρόκειται για την ηλεκτρονική "στέγη" του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ), του οποίου την ευθύνη συγκρότησης και διατήρησης έχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Στο ΕΑΔΔ περιλαμβάνονται περισσότερες από 26.000 βιβλιογραφικές εγγραφές διατριβών, με δυνατότητες αναζήτησης και πλοήγησης. Για 17.400 διατριβές παρέχεται η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο (3.300.000 ψηφιοποιημένες σελίδες). Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα ξεφυλλίσματος και εκτύπωσης ανά σελίδα. Το Αρχείο ενημερώνεται καθημερινά με διατριβές που  παραλαμβάνονται από τις Γραμματείες των ΑΕΙ αλλά και από τους ίδιους τους διδάκτορες.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι από το 1985, βάσει Nόμου, ο φορέας που έχει την ευθύνη για τη δημιουργία και τήρηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών. Στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ διατηρείται το έντυπο αρχείο 28.000 διδακτορικών διατριβών. Το μεγαλύτερο ποσοστό του Αρχείου αφορά διατριβές που έχουν εκπονηθεί από ελληνικά πανεπιστήμια από το 1985 έως σήμερα, ενώ ποσοστό 10% αφορά διατριβές που έχουν εκπονηθεί από Έλληνες διδάκτορες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ). Με πρωτοβουλία του ΕΚΤ έχει συγκεντρωθεί και ένα μικρό ποσοστό διατριβών που έχουν εκπονηθεί από το 1932 έως το 1985.

Δεδομένης της σημασίας και της μοναδικότητας του ΕΑΔΔ, το ΕΚΤ καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η διάθεσή του να γίνεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, ενσωματώνοντας τις δυνατότητες των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Με σκοπό τη διατήρηση αυτού του σημαντικού αποθέματος επιστημονικής γνώσης, αλλά και την ελεύθερη διάθεσή του στην επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία, το ΕΚΤ μετέφερε, μετά από μαζικές ψηφιοποιήσεις διατριβών, το Εθνικό Αρχείο των Διδακτορικών Διατριβών σε υποδομή ηλεκτρονικού αποθετηρίου, στην πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού DSpace. Έτσι εξασφαλίζεται η αναζήτηση, η ανάκτηση και η μακροχρόνια διατήρηση των διατριβών, καθώς και η διαλειτουργικότητα με διεθνή αποθετήρια και μηχανές αναζήτησης.

Οι εγγραφές, περιλαμβάνουν στοιχεία όπως: τίτλος, περίληψη, λέξεις-κλειδιά, επιστημονικό πεδίο, συγγραφέας (όνομα διδάκτορα), μέλη επιτροπής, εκπαιδευτικό ίδρυμα, ημερομηνία, γλώσσα, κ.ά. Το αποθετήριο παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης στα πεδία των εγγραφών, καθώς και δυνατότητα πλοήγησης στα επιμέρους πεδία: επιστημονικό πεδίο, ίδρυμα, συγγραφέας, χώρα, γλώσσα, ημερομηνία.

Το ΕΚΤ συμμετέχει ενεργά στο διεθνές πρόγραμμα DART-Europe, μια συνεργασία μεταξύ ερευνητικών βιβλιοθηκών και κοινοπραξιών βιβλιοθηκών, που έχει σκοπό τη βελτίωση της παγκόσμιας πρόσβασης στις ευρωπαϊκές διδακτορικές διατριβές. Έτσι, το ΕΚΤ διαθέτει τις ελληνικές διδακτορικές διατριβές στην ευρωπαϊκή πύλη DART (www.dart-europe.eu), η οποία παρέχει ανοικτή πρόσβαση σε περισσότερες από 120.000 διδακτορικές διατριβές από 14 ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από ένα ενιαίο περιβάλλον αναζήτησης και πλοήγησης.