Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

Περιήγηση σε σπάνιες προσωπογραφίες μέσα απο την ψηφιακή συλλογή του Πανδέκτη

12/07/2012

Η ψηφιακή συλλογή "Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία" φιλοξενείται από το 2006 στο αποθετήριο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών “Πανδέκτης” και μας ξεναγεί σε σημαντικά πορτραίτα Ελλήνων του 19ου και 20ου αιώνα. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε περισσότερες από 12.000 προσωπογραφίες διακεκριμένων Ελλήνων στους τομείς της λογοτεχνίας, ποίησης, πολιτικής, ιστορίας και σε πλήθος απο άλλους τομείς του ελληνικού βίου.

Στη συλλογή μπορεί κανείς να ανακαλύψει σπάνιες προσωπογραφίες σε υψηλή ανάλυση, αφίσες, ξυλογραφίες, τοιχογραφίες, σκίτσα, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, γελοιογραφίες προσωπικοτήτων του τόπου που έζησαν από την εποχή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης μέχρι σήμερα. Πορτραίτα και σκίτσα σημαντικών πολιτικών όπως του Ελευθέριου Βενιζέλου, Μιχαήλ Στασινόπουλου, Χαρίλαου Τρικούπη και εκπροσώπων της ελληνικής ποίησης και πεζογραφίας, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, Κωστή Παλαμά, Νικηφόρου Βρεττάκου, Ανδρεά Εμπειρίκου, Κώστα Βάρναλη, Κώστα Κρυστάλλη, ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του Πανδέκτη. Μέσα από τις προσωπογραφίες, πολύτιμες πηγές για τις νεοελληνικές σπουδές, οι ιστορικοί αποκτούν τη δυνατότητα προσέγγισης των ιστορικών φαινομένων με την "ιδιάζουσα διάσταση του βάθους που προσφέρει η εικαστική εμπειρία".

Ιδιαίτερα όσοι αναζητούν εικόνες και φωτογραφίες από ιστορικές φιγούρες από τη θρησκευτική ζωή του τόπου μας (π.χ. Άνθιμος Ζ, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως), τους Μακεδονικούς Αγώνες (π.χ. Βρανάς Λαμπρινός), την επανάσταση του 1821 (π.χ. Γεώργιος Καραϊσκάκης, Ρήγας Φεραίος) θα βρουν τη συλλογή εξαιρετικά πλούσια. Η αναζήτηση στην ψηφιοποιημένη συλλογή πραγματοποιείται με βάση τη θεματική ενότητα καθώς και αλφαβητικά. Οι εικόνες για τις οποίες το ΕΙΕ έχει αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα διατίθενται σε υψηλή ανάλυση, ενώ οι υπόλοιπες προσφέρονται σε χαμηλότερη ανάλυση. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν αντίγραφο τους από το μουσείο, τη βιβλιοθήκη, τον φορέα, ή τον ιδιώτη που κατέχει το πρωτότυπο.

Η "Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία" είναι ένα ερευνητικό έργο ενταγμένο από το 2004 στην Κοινωνία της Πληροφορίας ως τμήμα του έργου "Πανδέκτης" στα πλαίσια του οποίου ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 12.000 προσωπογραφίες. Η συλλογή και η ψηφιοποίηση των προσωπογραφιών έχει ξεκινήσει από το 1961 και από τον Κ.Θ Δημαρά. Από το 1978 το πρόγραμμα εμπλουτισμού των πορτραίτων ανατέθηκε στον ερευνητή Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη και έως το 1998 είχαν αποκτηθεί περίπου 6.500 προσωπογραφίες.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός όσο γίνεται πληρέστερου σώματος προσωπογραφιών και μιας ολοκληρωμένης πηγής με υλικό για τις νεοελληνικές σπουδές. Σήμερα, οι διαθέσιμες προσωπογραφίες αυξάνονται συνεχώς, τόσο ως προς τον αριθμό τους όσο και ως προς την ποιότητα των μεταδεδομένων τους. Ανάμεσα στους μελλοντικούς στόχους που θέτει το έργο "Πανδέκτης" είναι η διαγραμματική απεικόνιση της σχέσης των προσωπογραφιών προς τις αυθεντικές (για τα έργα πριν από την εφεύρεση της φωτογραφίας­­).