Κέντρο Τύπου
Νέα
Εκδηλώσεις
Δελτία Τύπου
Προκηρύξεις
Φωτογραφίες

Ενημερωτική συνάντηση για τις υπηρεσίες SaaS του ΕΚΤ

11/02/2014

Ενημερωτική συνάντηση για τις υπηρεσίες του ΕΚΤ προς τους Δικαιούχους των Προσκλήσεων 31 και 31.2 του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" για την ανάδειξη ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου

Tην πρώτη ενημερωτική συνάντηση εργασίας σχετικά με τις υλοποιούμενες υπηρεσίες προς τους φορείς- δικαιούχους των Προσκλήσεων 31 "Πολιτισμός" και 31.2 "Ψηφιακές Υπηρεσίες Ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτιστικού Ψηφιακού Αποθέματος" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με συμμετοχή των φορέων οι οποίοι έχουν προχωρήσει στις συμβασιοποιήσεις εγκεκριμένων Πράξεων.

Στόχοι της συνάντησης ήταν η γνωριμία με τους φορείς, η παρουσίαση της πορείας εξέλιξης των έργων ψηφιοποίησης, η ενημέρωση για τις υπηρεσίες που το ΕΚΤ προσφέρει στους δικαιούχους για την εξυπηρέτηση των στόχων των Προσκλήσεων και η συζήτηση αναφορικά με τον χρονοπρογραμματισμό και τις ροές επικοινωνίας και συνεργασίας.

Οι δύο προσκλήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" που αφορούν, ως επί το πλείστον, φορείς που διαχειρίζονται πολιτιστικό περιεχόμενο έχουν ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός κοινού πολιτιστικού ψηφιακού χώρου, όπου οι ψηφιακοί πόροι είναι εύκολα ευρέσιμοι και δωρεάν, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς διαθέσιμοι στο κοινό.

Επιπλέον στόχοι των προσκλήσεων είναι η επανάχρηση των ψηφιακών πόρων (περιεχομένου, λογισμικού και υποδομών) σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας ή για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών, η υλοποίηση δράσεων ανάδειξης και διασύνδεσης του ελληνικού πολιτιστικού ψηφιακού αποθέματος με υπάρχουσες υποδομές και υπηρεσίες και η βιωσιμότητα και διαθεσιμότητα των υπηρεσιών μετά το πέρας της χρηματοδότησης. 

Στη συνάντηση παρευρέθησαν εκπρόσωποι από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, το ‘Ιδρυμα Βαρόνου Τοσίτσα, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΜΦΙΓ-ΕΚΒΥ), η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία και το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου οι οποίοι παρουσίασαν τα έργα τα οποία υλοποιούν στο Πλαίσιο της Πρόσκλησης 31.

Στη συνέχεια, στελέχη του ΕΚΤ παρουσίασαν τις υπηρεσίες τις οποίες το ΕΚΤ υλοποιεί και προσφέρει στους δικαιούχους στο πλαίσιο των Προσκλήσεων 31 και 31.2 και ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με τα βήματα συνεργασίας με τους φορείς. Το ΕΚΤ, ως θεσμικός φορέας συγκέντρωσης, τεκμηρίωσης και οριζόντιας διάχυσης της εγχώρια παραγόμενης επιστημονικής και πολιτιστικής πληροφορίας, αναπτύσσει και παρέχει στους φορείς των Προσκλήσεων 31 και 31.2, υπηρεσίες οι οποίες τους διευκολύνουν όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους ως προς τα προβλεπόμενα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ενώ υποστηρίζουν συνολικά τον κύκλο ζωής των ψηφιακών πόρων.

Οι υπηρεσίες αυτές εντάσσονται στην Πράξη "Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων και Ψηφιακού Περιεχομένου" (www.epset.gr/saas) η οποία υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης προσφέρει την Υπηρεσία Αυτοματοποιημένου Ελέγχου των ψηφιακών πόρων με την οποία πραγματοποιείται έλεγχος σχετικά με τη συμμόρφωση των ψηφιακών πόρων με τις Προδιαγραφές Διαλειτουργικότητας Ανοικτού Περιεχομένου που προβλέπονται στα σχετικά Πλαίσια Συνεργασίας, τα οποία έχουν υπογράψει οι Δικαιούχοι με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.  

Το ΕΚΤ παρέχει, ακόμη, την Υπηρεσία Ασφαλούς Διαφύλαξης με την οποία τόσο οι ψηφιακοί πόροι που δημιουργούνται στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 31 όσο  και το σύνολο του ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου των φορέων φιλοξενούνται στο υψηλών προδιαγραφών Datacenter του ΕΚΤ. Η υπηρεσία αυτή έχει στόχο τη συστηματική προστασία των ψηφιακών πόρων, σε βάθος χρόνου, και τη διασφάλιση της επενδυτικής αξίας που θα προκύψει βάσει των συνολικών δράσεων της Πράξης. 

Με την Υπηρεσία Ενιαίου Σημείου Πρόσβασης θα δίνεται η δυνατότητα ενιαίας πρόσβασης στο σύνολο των ψηφιακών πόρων των Δικαιούχων των Προσκλήσεων 31 και 31.2, με τη συλλογή και τον ευρετηριασμό των μεταδεδομένων των Δικαιούχων, σύμφωνα με τα πρότυπα διαλειτουργικότητας που περιλαμβάνονται στους πίνακες του παραρτήματος του Πλαισίου Συνεργασίας. Η σημαντική αυτή υπηρεσία έχει ως στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, την επαύξηση της διασυνδεσιμότητας της πληροφορίας, την ενίσχυση της περαιτέρω χρήσης της και την προβολή των φορέων σε ένα ευρύ εθνικό και διεθνές κοινό.

Τέλος, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης προσφέρει ξεχωριστά και κατόπιν αίτησης στους Δικαιούχους των Προσκλήσεων 31 και 31.2 την Υπηρεσία Αποθετηρίου και την Υπηρεσία Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών (OpenABEKT) στο Νέφος. Οι υπηρεσίες αυτές διασφαλίζουν την τεκμηρίωση, διαχείριση και διάθεση του ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και καλές πρακτικές.